Kokosový ořech se řadí mezi zdravé potraviny. Ač je označován jako ořech, je to vlastně ovoce spadající do kategorie peckovic. Jedná se tedy o plod, který má dužinu a semeno obklopené tvrdou skořápkou.
A je to takový malý zázrak. Lze z něj využít naprosto vše. Tvrdá skořápka, bílá dužina i tekuté mléko. A dokonce při naříznutí květenství vytéká velké množství skadké tekutiny, ze které se vyrábí kokosový cukr.
Konzumace kokosu je vhodná při odvápnění kostí, lámavosti vlasů a nehtů, osteoporóze, bolestech pohybového aparátu způsobené přetěžováním.
Výroba kokosového mléka:
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 2 hrnky teplé vody
- špetka soli (volitelné)
Do mixéru nebo blenderu vložíme kokos, zalijeme teplou vodou a mixujeme 3 - 4 minuty v závislosti na výkonu daného spotřebiče. Umixovanou kokosovou kaši přecedíme přes jemné plátýnko. Nyní můžeme do mléka přidat špetku soli pro zvýraznění chuti.
Skladujeme v lednici nejlépe ve skleněné lahvi. Před použitím protřepejte.
Mléko můžeme také zamrazit např. ve formičkách na led.
Takto vyrobené mléko můžeme použít jako tekutinu při pečení, do smoothies nebo při vaření asijských receptů.
Strouhaný kokos je již tradičně součástí našich Vánoc jako přísada do různých druhů cukroví.
Kokosové cukroví ze strojku od naší babičky:
Suroviny na těsto:
- 125 g másla
- 1 vejce
- 100 g práškového cukru
- 150 g hladké mouky
- 200 g strouhaného kokosu
Na dokončení:
- oblíbená marmeláda
- čokoládová poleva
Všechny suroviny na těsto spojíme a prohněteme. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.
Poté pomocí strojku tvoříme tyčinky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C do zrůžovění. Je třeba hlídat.
Po vychladnutí je slepíme marmeládou a konce namáčíme v čokoládové polevě.
Pokud si zakoupíte celý kokosový ořech, nebývá snadné si s ním poradit. Ale když víte jak na to, zjistíte, že je to hračka. Stačí vám k tomu šroubovák a kladivo. Každý kokos má v horní části tři díry. Dvě tvrdé a jednu měkkou. Tu propíchněte šroubovákem a vylejte všechnu kokosovou vodu do sklenice. A teď už jen stačí do prázdného kokosu po jeho obvodu tlouct kadivem. Po chvíli pukne. Pak už jen vydlabejte bílou dužinu.
Můžete ji sníst jen tak nebo z ní vyrobit mandlové mléko.
Složení: kokos 99,95%, oxid siřičitý a siřičitany <0,05%
Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 2485 kJ/595 kcal, tuky 53 g (z toho nasycené 50 g), sacharidy 23 g (z toho cukry 6 g), bílkoviny 6 g, sůl 0,26 g