Použití:
Pečení - nakypření některých druhů těst. V kyselém prostředí se rozkládá za vzniku plynu oxidu uhličitého, a proto těsto kypří jen, když je v něm přítomny kyselá složka jako je podmáslí, kefír, jogurt, zakysaná smetana, citrusy, ale také med nebo čokoláda.
Proto je soda vhodnější na kypření např. perníčků nebo medových plátů než kypřicí prášek do pečiva.
Dávkování jedlé sody je daleko nižší, než u kypřicího prášku. Mnohdy stačí množství, které je v receptu označováno jako "na špičku nože". U třených těst je to 1 čajová lžička jedlé sody na 500 g sypkých surovin.
Vaření - změkčovač potravin vařených ve vodě např. maso nebo luštěniny. Na 1 litr vody 1 kávová lžička jedlé sody.
Výroba perlivých nápojů - díky reakci kyselého ovoce a zásadité jedlé sody snadno vytvoříme lahodný perlivý nápoj. Na stejném principu se vyrábí i lisované tablety šumivých vitamínů. Ty obsahují jedlou sodu, sladidlo, barvivo, kyselinu citronovou a příslušný vitamín.
Osvěžující citrónová limonáda:
Do vyšší sklenice dejte:
- 1 a 1/2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 2 kávové lžičky třtinového cukru
- 1 dcl vody
Všechny suroviny míchejte až do rozpuštění cukru.
Poté přidejte čtvrt kávové lžičky jedlé sody. Obsah sklenice velmi rychle zpění. Až reakce ustane, vložte do sklenice led a dolijte vodou. Ozdobte plátkem citrónu.
Úleva od pálení žáhy - díky své schopnosti neutralizovat kyseliny, pomůže jedlá soda od nepříjemného překyselení žaludku a tím následného pálení žáhy.
Čištění v domácnosti - odstranění špíny a mastnoty. Nasypte sodu na vlhký hadřík a nečistoty setřete. Při větším a naschlém znečištění, posypte povrch jedlou sodou a tu navlhčete pomocí rozprašovače s vodou. Nechte působit několik hodin.
Trvanlivost řezaných květin - přimícháním 1 čajové lžičky jedlé sody do vázy s řezanými květinami, prodloužíte jejich životnost.
Odstranění zápachu z ledničky - vložte do zadní části lednice otevřenou krabičku s jedlou sodou. Tím zápach neutralizujete. Každé dva měsíce jedlou sodu vyměňte.
Složení: regulátor kyselosti E500 (hydrogenuhličitan sodný). Může obsahovat stopy mléka.