Pravý marcipán je cukrářská hmota, původem z Orientu, odkud byla dovezena nejprve do Španělska a Portugalska. Později se přes Benátky rošířila dále do Evropy.
Použití:
Používá se zejména jako modelovací hmota pro výrobu ozdob, figurek, květin a dalších dekorací na dorty a zákusky.
Dále ji lze využít na potahování dortů, ale také jako součást jejich náplní nebo na výrobu cukroví.
Pravý marcipán je vždy barvy slonové kosti. Čím je v něm větší podíl mandlí, tím je kvalitnější a tmavší.
Lze ho barvit gelovými barvami, ale vždy je třeba počítat s tím, že není čistě bílý a tím pádem některé barvy mohou být tímto ovlivněny. Na povrch můžeme použít prachové barvy nebo barvy na airbrush.
Na vzduchu začne marcipán pomalu vysychat a tuhnout. Proto ho doporučujeme skladovat dobře zabalený v potravinářské fólii a v uzavřené nádobě na tmavém místě. Vyrobené ozdoby sušíme při pokojové teplotě.
Složení: cukr, mandle (28%), glycerin, glukózový sirup, aroma, sorban draselný
Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 1744 kJ/414 kcal, tuky 11 g (z toho nasycené 1 g), sacharidy 74 g (z toho cukry 68 g), bílkoviny 5 g, sůl 0,2 g