Vysoce kvalitní želatina vhodná i na výrobu želatinových květin, motýlů a dalších ozdob.
Pro získání přibližně 250 g želatinového gelu je třeba míchat ingredience v tomto poměru:
Jemný křehký gel - 250 ml vody a 8,75 -10 g sypké želatinové směsi
Středně pevný gel - 250 ml vody a 15 - 17,5 g sypké želatinové směsi
Pevný gel - 250 ml vody a 20 - 25 g sypké želatinové směsi
Návod pro přípravu gelu:
Odvážené množství želatiny vsypeme do odpovídajícího množství vody a lehce zamícháme.Vždy je lepší použít vodu převařenou, protože voda může vykazovat vysokou trvrdost a tim může dojít k zákalu. Necháme nabobtnat. Nabobtnaný gel zahřejeme ve vodní lázni na teplotu cca 60-65°C. Rozpouštění urychlíme občasným jemným zamícháním. Po rozpuštění se použije ochucený připravený gel na výrobek (nejlépe v době když již vykazuje částečnou tvorbu gelu).
Nejčastější chyby při přípravě gelu
Příliš intenzivní míchání - v gelu se vytvoří bublinky.
Příliš vysoká teplota vody při přípravě gelu - dojde ke snížení želírujících schopností a tím ke snížení pevnosti gelu. Maximální teplota při přípravě gelu z želatiny je 90°C. Želatina nesmí přejít varem. Ztráta želírovacích schopností se projeví hlavně při opakovaném zhřátí nad 90°C.
Želatina je vysoce hodnotná bílkovina získaná částečnou denaturací kolagenu. Podle použitého výrobního procesu je želatina označovaná jako typ A (vyrobená kyselou cestou - vepřová) nebo typ B (vyrobená alkalickou cestou - hovězí).