Použití: Kypřicí prášek rozmícháme v mouce a přidáme do těsta. Používáme ho při přípravě perníků a medovníků.
Pokud do těsta přidáváte kyselé suroviny jako je podmáslí, citrónová šťáva, jogurt, ostatní citrusy nebo dokonce i med, nahraďte část prášku do pečiva jedlou sodou. Např. jeden šálek mouky, jedno vejce a jeden šálek podmáslí vyžaduje jen polovinu lžičky kypřicího prášku. Zbývající část nahraďte čtvrtinou lžičky sody, která kyselinám obsaženým v podmáslí zajistí potřebné kypření.
Nakypří 1/2 kg mouky.
Recept na perník:
Do větší misky dáme:
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 100 ml (10 polévkových lžic) oleje
- plnou lžíci kakaa
- 1 balíček Kypřicího prášku do perníku Dr.Oetker
Vše šleháme elektrickým ručním šlehačem nebo metličkou 3 minuty. Těsto vylijeme na předem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě cca 35 minut při teplotě 180°C.
Složení: kypřicí látky (hydrogenuhličitan sodný, dihydrogenfosforečnan sodný), koření - skořice, anýz, hřebíček, koriandr a fenykl v různém poměru, kukuřičný škrob
Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 692 kJ/163 kcal, tuky 1,8 g (z toho nasycené 0,2 g), sacharidy 34,5 g (z toho cukry 0,7 g), bílkoviny 2,4 g, sůl 34,09 g