Kyselina citronová je jemně krystalická a bez hrudek.
Použití:
Potravinářství - okyseluje potraviny, do kterých je přidána. Mění chuť a zvyšuje jejich trvanlivost. Zabraňuje oxidaci neboli zhnědnutí ovoce. Pokrmům zdobených ovocem pomáhá udržet svěží vzhled.
Při zavařování podporuje houstnutí ovocných směsí, marmelád a džemů.
Kyselinu citronovou používáme všude tam, kde potřebujeme koncentrovaný prášek bez další přidané tekutiny.
Domácnost - čistí usazeniny vodního kamene.
Hrnce a rychlovarné konvice:
- kyselinu citronovou přidejte do 100 ml vody
- v nádobě s usazeným kamenem vodu přiveďte k varu
- nechte působit
- následně vydrbejte
Vyčistí myčku a pračku:
- 250 g kyseliny citronové nasypte na dno myčky nebo do bubnu pračky
- zapněte program na nejvyšší teplotu
Změkčuje prádlo:
- do zásobníku na aviváž nasypte kyselinu citronovou
- prádlo bude hebké a jemné, jelikož kyselá voda odstraní zbytky pracího prášku a minerálů z vody
Čistí usazeniny na nerezových kohoutcích a v záchodové míse:
- kyselinu citronovou rozpusťte v horké vodě a očistěte místa s usazeninami
Dezinfikuje povrchy:
- roztok vody a kyseliny citronové nalijte do rozprašovače
- postříkejte povrchy a setřete
- nastříkejte také na okna a zrcadla
- poté vyleštěte
Odstraňuje skvrny z oblečení:
- připravte si roztok kyseliny citronové a vody v poměru 1 : 10
- namočte do ní prádlo v podpaží zabarvené od potu
- nechte chvíli působit
- následně prádlo vyperte
Složení: kyselina E330 (kyselina citronová). Může obsahovat stopy mléka, vajec, skořápokových plodů a lepku.