Dortisimo.cz s.r.o.
Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241
Ořechové a pistáciové košíčky

Pečení celkem: 60 minut
Příprava krémů: 60 minut
Zdobení: 120 minut

- 250 g hladké mouky
- 120 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
Postup:
1. Všechny suroviny pokojové teploty zpracujeme v hladké nelepivé těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na minimálně 2 hodiny do lednice. Lépe však přes noc.
2. Připravíme si formičky na košíčky. Nemusíme je vymazávat tukem, jelikož těsto obsahuje máslo a proto se nám budou dobře vyklápět.
3. Z těsta tvoříme malé kuličky, které vtlačíme do formičky ve velmi tenké vrstvě. Potřebujeme, aby po upečení měly důlek, který lze plnit krémem.
4. Pečeme na 150°C cca 10 minut. Vyklepneme ještě za tepla.
Základní krém suroviny:
- 150 ml vaječných žloutků (cca 5 - 6 ks)
- 120 g cukru
- 250 g másla
- 1 vrchovatá polévková lžíce moučkového cukru
1. Žloutky a cukr šleháme v kovové misce dokud nezbělají. Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu. Misku pak posadíme na hrnec, ale nesmí se dotýkat vody. Šleháme dál jen v páře. Po čase začne hmota houstnout a když se začne chytat na stěny misky, je hotovo.
2. Mísu sundáme z hrnce a za občasného míchání necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
3. Změklé máslo vyšleháme s jednou vrchovatou lžící moučkového cukru do světlé pěny a do něho pak zašleháme vaječnou hmotu.
4. Krém rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné půlky vmícháme pistáciovou ochucovací pastu.
5. Na druhou půlku krému si připravíme 50 g mletých vlašských ořechů, které spaříme ve čtyřech polévkových lžících mléka tzn. mléko přivedeme k varu, ořechy v něm rozmícháme a hned odstavíme. Necháme hmotu vychladnout a pak ji zamícháme do druhé poloviny základního krému. Pokud potřebujeme, aby krém vydržel opravdu dlouho, spaříme ořechy místo mléka ve vodě.
6. Pomocí trezírovacího sáčku a špičky hvězdicovitého tvaru stříkáme krém do připravených košíčků. Ty pak necháme v lednici ztuhnout.
7. Nakonec si rozpustíme čokoládu, kterou naředíme kakaovým máslem a košíčky v ní namáčíme. Vršek ozdobíme cukrovým zdobením a necháme opět ztuhnout.