Vážení zákazníci, ve státní svátek jsou všechny naše prodejny uzavřeny.

Dortisimo.cz s.r.o.

Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241

Dort Pavlova

Dort Pavlova
Pavlova je křehký dezert, na povrhu křupavý a uvnitř měkký a vláčný, vyrobený z cukru a šlehaných bílků. Zdobený je pak šlehačkou a čerstvým ovocem. Tento nadýchaný a lahodný dort je obzvláště oblíbený v Austrálii a na Novém Zélandu. Vytvořil ho v roce 1926 šéfkuchař hotelu, ve kterém byla ubytována slavná ruská balerina Anna Pavlovova. Inspiroval se její baletní sukní. Dort má znázorňovat právě její nadýchanost a lehkost.
Příprava 40 minut, pečení 120 minut, dozdobení 30 minut
8-12 porcí

Na přípravu budete potřebovat:

  • 120 g bílků (nejlépe pokojové teploty)
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžíci vinného octa
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu


1. Předehřejete si troubu na 120°C. Na pečící papír si poté vyznačte kruh o průměru približně 20 až 22 cm. Papír otočte, aby se vám neobtiskl na spodek dortu.

2. Následně začněte šlehat bílky, nejlépe na nižších otáčkách, dokud nevznikne pěna. Poté postupně přidávejte cukr. Doporučujeme dělit cukr do 4-6 dílů a vždy šlehat tak dlouho, než se cukr zcela rozpustí. Pak teprve přidávat další část. Během šlehání postupně zvyšujte otáčky a na závěr šlehejte na maximální výkon. Výsledný sníh by neměl obsahovat patrné krystalky cukru.

3. Dále vmíchejte do pěny ocet a škrob. Použijte stěrku a důkladně, ale zlehka promíchejte.

4. Těsto poté můžete pomocí lžíce „narovnat“ na plech nebo ho přendejte do trezírovacího sáčku s trezírovací špičkou a vytvořte tvar dortu nebo zákusku. Začněte s vytvořením „dna“ a poté přidejte okraje, tak aby vznikla miska. Tvar dortu je jen na vás, tak buďte kreativní!

5. Teplotu trouby ztlumte na 90°C a pečte dvě hodiny. Během pečení dvířka 2x otevřete, aby mohla odejít vlhkost. Po uplynutí tohoto času troubu vypněte a nechte dort zcela vychladnout uvnitř. Pokud pečete dort večer, nechte ho klidně vychladnout v troubě do rána.

 

Dozdobení:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g mascarpone
  • cukr dle chuti
  • čerstvé ovoce podle chuti


1. Upečený korpus jemně odstraňte z pečicího papíru a umístěte ho na finální dortovou podložku či tác.

2. Smetanu, mascarpone a případně cukr spolu ušlehejte do hladka. Ovoce důkladně propláchněte a nechte na ubrousku oschnout. Větší kusy nakrájejte na menší díly.

3. Vyplňte vnitřek korpusu ušlehanou šlehačkou s mascarpone a pokryjte vrstvou připraveného ovoce. Zbytek náplně použijte k tomu, abyste dort zakryli a vrchol zasypte opět ovocem. Nepřeberné možností variant dozdobení vám nabízí i dekorace pomocí čerstvých bylinek či květin.

4. Před servírováním dort umístěte na pár hodin do lednice, aby se rozležel a chutě se pěkně propojily. Nejlépe se krájí vroubkovaným nožem.


Dort Pavlova je určený k rychlé konzumaci a je nejlepší servírovat ho v den, kdy jste ho naplnili, aby zůstal co možná nejvíce křupavý. Nicméně, pokud chcete, můžete si jej upéct o den dříve a neplněný ho uchovat v uzavřené krabici při pokojové teplotě.

přihlaste se k našemu
NEWSLETTERU
Chcete dostávat novinky, akce a další informace přímo do emailu?
Přihlašte se k odběru.