Dortisimo.cz s.r.o.
Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241
Mexický bochánek mrtvých Pan de Muerto
- 800 g hladké mouky
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1/2 kostky droždí
- 1/2 hrnku teplého mléka
- 3 velká vejce
- 3 žloutky
- 150 g másla pokojové teploty nakrájené na malé kousky
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
- 2 lžíce vody z pomerančových květů
- špetka soli
Postup:
1. Připravíme si kvásek. Droždí rozdrobíme do misky a posypeme lžičkou cukru. Třeme a mícháme tak dlouho, až bude droždí tekuté. K němu z odměřeného množství teplého mléka přilijeme polovinu, stejně tak přidáme 1 lžíci mouky, zamícháme a necháme cca 20 minut vzejít.
2. Mezitím si nastrouháme kůru z pomeranče. Dbáme na to, aby jsme použili jen oranžový povrch a ne tu bílou část pod ním, která je hořká.
3. Do mísy nebo mixéru vložíme mouku, sůl, cukr, kvásek, vejce a vše smícháme dohromady. Když už nevidíme sypké suroviny, postupně zapracujeme po kouskách máslo. Ze začátku je to velmi lepivá a měkká hmota. Do ní ještě přidáme vodu z pomerančových květů a pomerančovou kůru.
4. Těsto je stále velmi měkké a tak můžeme mít potřebu do něj přidávat mouku, ale buďte trpělivý a pokračujte v hnětení. Je třeba dát čas lepku, aby se aktivoval. Po více jak půl hodině hnětení se těsto spojí. Bude stále měkké, ale kompaktní.
5. Čistou mísu vytřeme mírně olejem a umístíme do ní těsto, které také lehce potřeme olejem, aby nevysychalo. Přikryjeme fólií a necháme 75 minut kynout na teplém místě.
6. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, je připraveno k přípravě chleba. Pracovní desku si jemně posypeme moukou. Pomocí stěrky ho vyklopíme na pomoučněnou plochu. Rozdělíme ho na 4 stejné díly. Ze tří částí vytvarujeme bochánk, které umístíme na plechy vyložené pečicím papírem.
7. Do čtvrté části těsta přidáme trochu mouky, protože z něj budeme tvořit "kosti" a tak ho potřebujeme trochu tužší. Nejdříve si oddělíme tři menší kousky na horní "lebky" a zbylé těsto rozdělíme na 6 stejných díků. Z každého dílu utvoříme váleček, který uprostřed ztenčíme. Tím nám vzniknou dva spojené válečky a ty pak opět uprostřed nich ztenčíme. Ve výsledku to pak vypadá jako 4 korálky na niti.
8. Bochánky natřeme pomocí štětce vodou, ale jen v tom místě, kde budeme křížit těsto symbolizující "kosti". Aby nám na to místo přilnulo. Na tato navlhčená místa, křížem přilepíme připravené válečky. Umístíme je od jednoho kraje bochánku k protilehlému a druhý křížem přes něj. Vršek opět navlhčíme a přidáme kuličku z těsta, které znázorňuje "lebku". Opět necháme přes hodinu přikryté utěrkou vykynout.
9. Troubu předehřejeme na 170°C a vložíme do ní vykynuté chleby. Pečeme cca 25 - 30 minut, dokud nejsou zlatohnědé. Přendáme je na mřížku a necháme trochu vychladnout. Ještě teplé je potíráme rozpuštěným máslem a posypeme krupicovým cukrem. přebytečný cukr oklepeme.