Dortisimo.cz s.r.o.
Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241
Domácí laskonky

Na přípravu těsta budete potřebovat:
- 3 bílky (100 g)
- 200 g krupicového cukru
- 100 g moučkového cukru
- 40 ml vody
- 120 g jemně mletých ořechů (nebo kokosu)
- špetka soli
1. 50 g krupicového cukru a bílky ušleháme do pevného sněhu.
2. Vodu a zbytek krupicového cukru svaříme na teplotu 115 - 118°C. Necháme rozvar zvolna probublávat. Od doby varu 15 minut.
3. Hotový rozvar zašleháme do bílkové hmoty. Lijeme ho po stěně mísy tenkým pramínkem a šleháme.
4. Do takto připraveného sněhu lehce vmícháme moučkový cukr, ořechy nebo kokos se špetkou soli.
5. Připravenou pěnu natřeme přes šablonu na plech vyložený pečicím papírem. Uhladíme povrch a přebytečnou pěnu odstraníme. Poté šablonu zdvihneme.
6. Vložíme do vyhřáté trouby na 130°C, stáhneme na 80°C a sušíme pozvolna 40 minut. Cukr obsažený ve sněhu má tendenci hnědnout (karamelizovat) a proto je třeba pečení neuspěchat. Správně upečená laskonka se snadno sundá z papíru a pokud na ni zaklepete, tak "zvoní".
Náplň - karamelový krém s griliášem:
- 5 lžic krupicového cukru
- 1 lžíce vody
- 4 lžíce mletých ořechů (lískové nebo vlašské)
- 5 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- cca 200 ml mléka
- 300 g másla pokojové teploty
1. Pánev potřeme olejem a dáme na ni 5 lžic cukru. Přidáme lžíci vody a za stálého míchání cukr rozpustíme. Když začne hnědnout, vsypeme oříšky a chvíli mícháme.
2. Hmotu vylijeme na pečicí plech, lžící rozprostřeme a necháme vychladnout.
3. Do hrnce dáme cca 5 dkg másla, rozpustíme a přidáme 2 lžíce hladké mouky. Tu pak opražíme na velmi světlou jíšku. Následně pomalu přiléváme mléko a intenzivně mícháme metličkou, až vznikne hustá kaše.
4. Mezi dvěma papíry nebo v silném sáčku rozdrtíme válečkem vychladlý griliáš.
5. Máslo vyšleháme do světlé pěny, do něj přidáme griliáš a postupně i vychladlou kaši. Důkladně krém vyšleháme.
Náplň - karamelový krém šlehačkový s mascarpone
- 200 g krupicového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 balení mascarpone
1. Na pánvi za stálého míchání rozpustíme cukr. Jakmile začne hnědnout (karamelizovat), stáhneme ho z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Pozor, hmota bude hodně pěnit.
2. Vrátíme pánev na sporák a opět začneme zahřívat. Zároveň metlou mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
3. Odstavte ze sporáku, aby karamel schladnul. Poté vložte do lednice a nechte odležet do druhého dne.
4. Před plněním laskonek karamelovou hmotu hmotu šlehejte přibližně 2 minuty, během nich zesvětlá. Pak vmíchejte mascarpone.
Náplň - máslový karamelový krém ze Salka
- 1 konzerva karamelového Salka
- 250 g másla pokojové teploty
1. Máslo šleháme několik minut na vysoký výkon, dokud nezbělá. Pak po lžících přišleháme Salko.
2. Pokud máme Salko klasické, karamelovou příchuť vytvoříme tím, že z konzervy odstraníme obal a celou ji ponoříme v hrnci do vody. Takto vaříme 2 hodiny. Pak vyjmeme z vody a necháme vychladnout. Na závěr vyšleháme společně s máslem.
Na laskonku nastříkáme pomocí sáčku s trezírovací špičkou připravený krém a druhou polovinou přiklopíme. Krém stříkáme vždy na rubovou stranu, tedy na tu, která ležela při pečení na papíře. Naplněné zákusky vložíme do lednice, aby se rozležely.