Dortisimo.cz s.r.o.
Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241
Skořicovo jablečné muffiny s drobenkou
- 4 jablka pokrájená na kostičky
- 60 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- Šťáva z ½ citronu
- 20 g másla
- 1a ½ lžičky kukuřičného škrobu
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- 110 g másla pokojové teploty
- 80 g třtinového cukru
- 40 g bílého cukru
- 2 vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkové pasty
- ½ lžičky skořice
- 120 ml vlažného mléka
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 nahrubo nastrouhaná jablka
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 60 g másla pokojové teploty
- 50 g třtinového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
Postup:
Do hrnce vložíme jablka pokrájená na malé kostičky. Přidáme cukr, citronovou šťávu a skořici. Vše pomalu dusíme, dokud nejsou jablka na skus. Přidáme do nich máslo a po jeho rozehřátí i škrob, rozmíchaný v trošce vody. Promísíme a odstavíme mimo plotnu, kde necháme směs vystydnout.
Suroviny na drobenku si pomocí ruky spojíme do polo sypké konzistence.
Mléko dáme do malého kastrůlku a přivedeme k varu. Vsypeme na jemno umleté ořechy a chvilku mícháme. Pak odstavíme z plotny, přidáme moučkový cukr a rum. Necháme vychladnout.
Nyní je čas na přípravu těsta.
Změklé máslo, oba cukry, vanilkovou pastu a vejce vložíme do mixéru. Vše musí mít stejnou (pokojovou) teplotu. Pokud ne, máslo by se nám srazilo. Kdyby se to přeci jen stalo, stačí šlehací nádobu mírně nahřát ve vodní lázni a znovu vyšlehat. Směs se tím opět spojí v hladkou hmotu.
Když tento základ nabyde, přilijeme teplé mléko a všechny sypké suroviny. Opět lehce prošleháme a na závěr přidáme strouhaná jablka. Promícháme už jen pomocí vařečky.
Košíčky používáme vysoké, lépe v nich všechny suroviny udržíme.
Na dno každého košíčku vložíme polévkovou lžíci těsta. Na něj dáme čajovou lžičku ořechové nádivky a na ni přijde další vrstva těsta. Vršek pokryjeme jablečnou směsí a zasypeme drobenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 minut.