Vážení zákazníci, ve státní svátek jsou všechny naše prodejny uzavřeny.

Váš rabat: 10% (Započten v ceně výrobků)

Dortisimo.cz s.r.o.

Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241

Skořicovo jablečné muffiny s drobenkou

I když si to spousta lidí nemyslí, tak i podzim je nádherné roční období. A obzvlášť, když se povede, že léto se s ním ještě chvíli přetahuje o nadvládu. Pak jsou ta krásná slunečná odpoledne s barvami podzimu a bundou z rána sbalenou v batohu, prostě kouzelná. Večer se opět trochu ochladí, a to je ten správný čas, kdy vytáhneme hrníček ve tvaru dýně, bytem se rozvoní horké kakao a my přemýšlíme, čím bychom tuto lahůdku doplnili. Tak co třeba něco s vůní jablek a skořice? Přesně tak, zkuste si upéct naše skořicovo jablečné muffiny s drobenkou a svět nebude mít chybu.
45 minut
12 porcí
Jablečná směs:
  • 4 jablka pokrájená na kostičky
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • Šťáva z ½ citronu
  • 20 g másla
  • 1a ½ lžičky kukuřičného škrobu
 
Ořechová náplň:
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
 
Těsto na muffiny:
  • 110 g másla pokojové teploty
  • 80 g třtinového cukru
  • 40 g bílého cukru
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • ½ lžičky skořice
  • 120 ml vlažného mléka
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 2 nahrubo nastrouhaná jablka
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
 
Drobenka:
  • 60 g másla pokojové teploty
  • 50 g třtinového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice

 

Postup:

Do hrnce vložíme jablka pokrájená na malé kostičky. Přidáme cukr, citronovou šťávu a skořici. Vše pomalu dusíme, dokud nejsou jablka na skus. Přidáme do nich máslo a po jeho rozehřátí i škrob, rozmíchaný v trošce vody. Promísíme a odstavíme mimo plotnu, kde necháme směs vystydnout.

Suroviny na drobenku si pomocí ruky spojíme do polo sypké konzistence.

Mléko dáme do malého kastrůlku a přivedeme k varu. Vsypeme na jemno umleté ořechy a chvilku mícháme. Pak odstavíme z plotny, přidáme moučkový cukr a rum. Necháme vychladnout.

Nyní je čas na přípravu těsta.

Změklé máslo, oba cukry, vanilkovou pastu a vejce vložíme do mixéru. Vše musí mít stejnou (pokojovou) teplotu. Pokud ne, máslo by se nám srazilo. Kdyby se to přeci jen stalo, stačí šlehací nádobu mírně nahřát ve vodní lázni a znovu vyšlehat. Směs se tím opět spojí v hladkou hmotu.

Když tento základ nabyde, přilijeme teplé mléko a všechny sypké suroviny. Opět lehce prošleháme a na závěr přidáme strouhaná jablka. Promícháme už jen pomocí vařečky.

Košíčky používáme vysoké, lépe v nich všechny suroviny udržíme.

 

 

Na dno každého košíčku vložíme polévkovou lžíci těsta. Na něj dáme čajovou lžičku ořechové nádivky a na ni přijde další vrstva těsta. Vršek pokryjeme jablečnou směsí a zasypeme drobenkou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 minut.

přihlaste se k našemu
NEWSLETTERU
Chcete dostávat novinky, akce a další informace přímo do emailu?
Přihlašte se k odběru.