Proč zvolit hmotu Formix?
- dobře barvitelná
- extra pružná
- měkká a poddajná
- rychle drží tvar
- nesesedá
- netrhá se
- lehká chuť a vůně
- sněhově bílá
Bílá, extra pružná hmota s vynikajícími vlastnostmi uspokojí i toho nejnáročnějšího zákazníka. Hodí se zejména k potahování dortů a modelování figurek. Je měkká a poddajná, ale skvěle a rychle drží tvar a nemá tendenci sesedat ani při tvorbě vyšších a složitějších modelací. Při potahování se netrhá a lehce přilne ke korpusu. Její lehká mandlová chuť a vůně skvěle doplní delikátnost vašeho výrobku.
Efektivní a rychlé použití
Bez námahy je hmota kdykoliv připravena k použití. Je dobře barvitelná na širokou škálu odstínů od pastelových barev až po ty syté.
Doporučené použití
Pod potahovací hmotu patří krém s nízkým obsahem vody. Vhodné jsou tedy např. máslový krém, krém z másla a moučné kaše, pudinkový krém s máslem nebo ganache. Nevhodné jsou šlehačkové krémy s mascarpone, tvarohem, zakysanou smetanou či jogurtem. Jelikož fondánové hmoty obsahují především cukr a ten ve spojení s vodou obsaženou ve jmenovaných surovinách způsobí, že se potah začne rozpouštět a tekutina pak po obvodu dortu vytéká ven.
Hmota by měla mít pokojovou teplotu. Odřízněte požadované množství hmoty a minimálně 10 minut propracujte, dokud nebude vláčná a elastická. Teplota a důkladné propracování Formixu je základem úspěchu.
Je-li hmota tužší konzistence, můžete ji dát na 5–10 vteřin ohřát do mikrovlnné trouby.
Pokud chcete hmotu barvit, naneste barvivo na jednu polovinu připravené hmoty, tu pak přehněte, abyste si neobarvili ruce a začněte hmotu propracovávat. To dělejte tak dlouho, dokud není hmota rovnoměrně obarvena. Pokud je odstín málo sytý, postup opakujte, dokud nedocílíte požadované barvy.
Poté hmotu vyválejte na cca 4 mm silný plát. Aby se hmota nelepila, lze ji podsypávat moučkovým cukrem nebo škrobem. Velikost plátu by měla být o něco větší, než je průměr dortu plus výška dortu. Jeho přemístění na dort můžete udělat třemi způsoby. Plát buď podeberte rukama, nebo namotejte na váleček nebo pokud ho vyválíte na silném igelitu či silikonové podložce, zvedněte ho i podkladem, otočte ho na připravený korpus a igelit nebo silikon stáhněte.
Pak už jen hmotu uhlaďte pomocí cukrářských žehliček a odřízněte přebytečnou hmotu.
Hmotu uchovávejte v igelitových sáčcích a uzavřených nádobách, aby nevysychala a tudíž netvrdla.
Složení: cukr, rostlinný tuk (kokosový), pitná voda, želatina, modifikovaný bramborový škrob, aroma, glycerin E422
Nutriční hodnoty na 100 g: energie 1645 kJ/390 kcal, tuky 7,16 g (z toho nasycené 6,67 g), sacharidy 76,3 g (z toho cukry 66,31 g), vláknina 8,52 g, bílkoviny 0,87 g, sůl <0,03 g