Vážení zákazníci, vítejte v našem novém e-shopu

Dortisimo.cz s.r.o.

Prosecká 682/117 190 00, Praha 9
IČ: 24239241
DIČ: CZ24239241

Pravé americké cookies s čokoládovými dropsy a vlašskými ořechy

Každá země má své tradiční recepty. A řekli byste, že sušenky až tak specifické pro nějakou konkrétní zemi nejsou. Známe je přece i u nás. To sice ano, ale naše sušenky jsou především suché a křupavé. A když už je chceme trochu zvláčnit, tak je kombinujeme s marmeládou nebo krémem. Ovšem sušenky, které jsou křupavé na povrchu a měkké uvnitř, s čokoládovými kousky, ořechy nebo sušeným ovocem, spojujeme výhradně s Amerikou. Recept je prý připisován dámě jménem Ruth Graves Wakefield, která vlastnila se svým manželem hostinec ve městě Whitman ležící ve státě Massachusetts. Ta v roce 1930, když tvořila klasické kakaové sušenky, přidala do těsta místo do té doby používaného kakaového prášku, kousky čokolády. Plánovala, že se při pečení roztečou a vytvoří tak polevu. To se ale nestalo a tím vytvořila nový druh sušenek. Tato novinka se stala specialitou jejich podniku a sušenky se staly velmi populární. O několik let později se Wakefieldovi spojili s firmou Nestlé, která začala vyrábět malé kousky čokolády určené pro výrobu právě těchto cookies. A když je něco opravdu dobré, velice rychle se taková lahůdka rozšíří do celého světa. Dnes se americké cookies pečou po celém světě.

 

Příprava těsta:

  • 525 g hladké mouky
  • 425 g cukru Muscovado (cukr bohatý na melasu)
  • 300 g másla
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 13 g prášku do pečiva
  • 7 g soli
  • 250 g vlašských ořechů
  • 225 g hořkých čokoládových drops (alespoň 55%)
  • 180 g mléčných čokoládových drops

 

Postup:

 

Změklé máslo pokojové teploty smícháme s cukrem a vejci. Mouku se solí a kypřícím práškem prosejeme. Vše spojíme a na závěr přidáme posekané ořechy a čokoládové dropsy.

Těsto rozdělíme na tři části a každou část vyválíme na 30 cm dlouhý válec. Zabalíme do alobalu nebo potravinářské fólie a dáme ztuhnout do lednice nejméně na tři hodiny.

Poté je vyjměte z lednice a každý válec nakrájejte na 12 kousků (2,5 cm silné plátky).

Jednotlivé kousky dejte na plech vyložený pečicím papírem. Zachovejte dostatečné rozestupy, jelikož při pečení zvětší svůj objem.

Pečte v rozpálené troubě na 175 °C cca 12–15 minut. Záleží na vaší troubě. Sušenky hlídejte. Upečené by měly mít zlatavou barvu, ale uvnitř musí zůstat měkké a vláčné.

Hned po upečení se sundejte z horkého plechu a položte vychladnout na mřížku.

přihlaste se k našemu
NEWSLETTERU
Chcete dostávat novinky, akce a další informace přímo do emailu?
Přihlašte se k odběru.